Garfield: katten Gustaf

Historien om den välkända katten Gustaf går tillbaka så långt som till år 1978. Den lata och lasagneälskande katten gjorde sin debut som en enkel liten stripp i nyhetstidningar, men blev snabbt mycket populär. Till en början var Gustaf betydligt mer kattlik än vad han är idag och varken pratade eller hade beteendet av en människa. Ju populärare serien blev, desto mer utvecklades kattens personlighet och idag får man, tillsammans med den cyniske katten, följa vardagen för honom, hans husse Jon och hunden Ådi. Så fort folk hade fått upp ögonen för serien gick allt mycket fort och idag pryder den övergödda katten allt från tidningar, filmer, serier, kaffemuggar och t-shirtar. Det första tillfället som Gustaf dök upp i tv-rutan var 1982 och då endast i amerikansk tv.

Vem är Gustaf?

Enda sedan start var nog de allra flesta människor inställda på att katten Gustaf är en hane, men år 2017 skedde den stora internetdebatten om katten som skulle få många människor att ändra uppfattning. Det debatterades vilt om huruvida Gustaf var en hane eller hona och vem som hade rätt att bestämma djurets kön. Många människor menade att det var skaparen, Jim Davis, som hade rätt att besluta kattens könsidentitet och hänvisade då till ett flertal tillfällen då Gustaf hade benämnts som hane, både i och utanför serien. Den andra sidan av debattörerna menade att det är upp till Gustaf själv att få bestämma vilken könsidentitet som han vill ha, vilket förvisso hamnar mer rätt i tiden. 2017 är året då alla har rätt att få vara vem de vill, vad de vill och tillhöra vilken könsidentitet de än önskar och naturligtvis bör detta även gälla för en tecknad seriefigur, eller?

Filmmys tillsammans med barnen

Är du en av få människor som ännu inte har sett någon film eller serie med katten? Då är det verkligen hög tid. Katten Gustaf bjuder på en hel del härliga skratt och upptåg när han gör allt i sin makt för att redas med hunden Ådi, eller försöker rymma från ägaren Jons idéer om en kattdiet. Både filmerna och serierna passar utmärkt att se tillsammans med barn, vilket har gjort Gustaf till en riktig storfavorit hos många barnfamiljer. Poppa popcornen eller ta fram lasagnen och kryp upp i den sköna soffan för en härlig filmstund. En behaglig soffa känns som ett krav när du tittar på en så härlig film, så har du ingen soffa ännu finns det otroligt snygga och billiga soffor att handla på nätet. Varför inte köpa en med lila toner, precis som den som Gustaf spenderar sina dagar i!