Om katten Greebo

Den lätt skrämmande och fasansfulle katten Greebo hör hemma i den brittiske författaren Terri Pratchetts böcker om Discworld där han bor hos häxan Nanny Ogg. Dessa böcker utspelar sig i en färgrik men överdriven fantasivärld där skepnadsskiften är lika vanliga som vampyrer, häxor och magi. Böckerna har också ett särpräglat inslag av humor där författaren medvetet driver med fantasygenren. I svensk översättning kallas bokserien “Skivvärlden”.

Karaktären Greebo har verkligen fått kattens alla negativa drag i överdriven form. Han är en katt med klös i och kan närmast beskrivas som en aggressiv översittare. Alla andra djur i skogen där de bor är rädda för honom. Till och med hans utseende skrämmer. Han beskrivs som en enorm enögd grå katt som är loppbiten och ärrad och med rykte om sig att ha dödat två vampyrer varav han åt upp minst en av dem.

Hans ägare vägrar envist att se hans rätta jag och alla bevis till trots är hon övertygad om att Greebo är lika harmlös som en gullig liten kattunge. Detta är naturligtvis väldigt långt från sanningen och Greebo kan bäst beskrivas som aningen demonisk. Trots detta är han också en väldigt intelligent och listig katt som går väl hem hos damerna. Han har ett grönt och ett vitt öga varav det gröna skimrar extra lockande när han så vill. Terri Pratchetts böcker älskas av en hel värld och katten har närmast fått kultstatus.

Bokserien bjuder på underhållning i världsklass och Greebo är bara en av många humoristiska och bärande karaktärer i en värld som trotsar de flesta naturlagar. Terri Pratchett har byggt upp ett helt eget universum i form av en värld platt som en skiva.

exploore