Katterna i Aristocats

Den omtalade och älskade Disneyfilmen Aristocats från 1970 har en handling och en samling karaktärer som håller måttet än idag. Filmen centrerar sig kring några intressanta katter vars olika roller är både sammansatta och genomtänkta. En rad polariseringar ställs mot varandra och möts i en brokig väv av sensmoral. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån om man bara har hjärtat på det rätta stället tycks vara det centrala budskapet.

Madame Adelaide Bonfamille är både ofantligt rik och väldigt mån om sina älskade katter Duchess och ungarna Toulouse, Marie och Berlioz. Hon är så förtjust i dem att hon en dag beslutar sig för att skriva in katterna som enda arvingar till hennes enorma förmögenhet. Detta tilltag retar upp butlern Edgar som sent en natt drogar katterna med sömnmedel och kör dem så långt ut på landet som möjligt för att bli av med dem.

Katterna har dock tur och nu möter de Thomas O´Malley. Han är en hemlös strykarkatt som trivs alldeles ypperligt med att sköta sig själv och leva i gränslös frihet. O´Malley förstår inte alls vitsen med att bo hos en människa överhuvudtaget men han förälskar sig i Duchess och erbjuder sig att hjälpa de strandsatta katterna tillbaka till Paris. Nu börjar ett livfullt äventyr där de aristokratiska katterna får möta en livsstil fundamentalt olik deras egen. O´Malley visar dem hur han bor och de får träffa hans musicerande vildkattsgäng. Som den gentlemannakatt han är eskorterar han sedan Duchess och ungarna hem till dörren och ger sig motvilligt av för att fortsätta sitt ensamma strykarliv i frihet utan människor och ägare.

Ingen av katterna vet vad Edgar har gjort, men så fort han får nys om att de är hemma igen agerar han direkt. Planen denna gång är att skicka katterna till Afrika så att de aldrig mer kan återvända. Han har dock inte räknat med att den lilla musen Roquefort snabbt letar rätt på O´Malley som återvänder med sina vildkatter och befriar Duchess och ungarna. Gänget ser till att det istället är Edgar som åker till Afrika för gott. Sagan slutar naturligtvis lyckligt och Thomas O´Malley får flytta in hos Duchess och Madame tar honom under sina beskyddande vingar. Tidens sociala ideal kan också skönjas i denna berättelse där man ser positivt på social rörlighet och oproblematiskt låter överklassen beblanda sig med folket.

exploore