Om katter och litteratur

Bara den som har haft ett eget husdjur förstår den allomfattande känsla av samhörighet och kärlek som utbytet med ett djur ger. Husdjuret blir som en del av familjen och förutom hunden så är katten det vanligaste sällskapsdjuret i svenska hem. Katten är ett socialt och fascinerande djur med en alldeles egen natur. Den är både vild och tam på samma gång och trots att den länge varit domesticerad så har den ett inneboende drag av okuvlighet och otämjd frihet.

Katter älskar att vandra fritt och en lycklig katt bor helst på en bondgård där den kan komma och gå som den vill. De flesta som tänker på en tamkatt ser små söta kattungar framför sig eller sinnebilden av en kelsjuk katt som vill upp i knät. Många glömmer bort att katten är ett utpräglat rovdjur med en kroppsbyggnad som lämpar sig ypperligt för smygande jakt. Det var troligen denna egenskap som gjorde att människan tidigt började använda sig av katten för att till exempel bekämpa skadedjur. Katten mår bra av människans omsorg men i den bästa av världar måste den också få utlopp för den frihet och de instinkter den skapats till.

Kanske är det denna metafor av katten som stark och fri men samtidigt så familjär och hemtam som gör den extra tacksam att skriva om i litterära sammanhang. De litterära katterna är ganska många och de förekommer frekvent i både fiktion, film och faktaböcker. De allra flesta barn känner exempelvis till böckerna om Pelle Svanslös av Gösta Knutsson. Pelle är en snäll och naiv liten katt som ofta råkar i trubbel med katter som är både listigare och elakare. Sensmoralen i sagorna slutar dock alltid på samma sätt att det goda så småningom övervinner det onda.

En litterär katt med lite mer skinn på näsan är Mästerkatten i stövlar. I bröderna Grimms version framträder kattens list som ett både användbart och omtyckt drag. Mästerkatten smider genomgående planer för att se till så att både han själv och mjölnarsonen han beslutat sig för att hjälpa får så mycket ut av äventyret som möjligt. Det är en handlingskraftig men samtidigt gemytlig katt. Sagan har också filmatiserats ett antal gånger.

Vidare har Sven Nordqvist skrivit en serie barnböcker om en annan driftig men godmodig katt som heter Findus. Han är både busbenägen och livfull men också en påhittig resurs för sin gubbe Pettsson. Här blir katten sinnebilden för det sällskap som ett husdjur kan skänka en lätt tjurig och ensam äldre individ.

En annan livfull och busig katt är katten Gustaf eller Garfield som han heter på engelska. Han är ett humoristiskt exempel på en litterär katt som gjorde debut i tecknade seriemagasin. Serien skapades av Jim Davies och handlar om en väldigt lat och fet katt som älskar lasagne. Han är dessutom extremt ironisk och retsam och älskar att bråka med den stackars hunden Ådi. Denna serie har sedan blivit både tv serier och filmer.

exploore