Sassy i Den otroliga vandringen

Ett kärt barndomsminne för många är filmen Den otroliga vandringen som kom ut år 1993. Filmen är skapad av Walt Disney Pictures, och är baserad på en roman med samma titel, skriven av Sheila Burnford. I filmen får man följa tre husdjur, Shadow (en golden retriever), Chance (en amerikansk bulldogg) och katten Sassy (en helig birma). Sassy är den smarta och bitska av de tre husdjuren (såsom hennes namn antyder), medan Chance är olydig och Shadow ska vara den äldre, visare i gruppen. Filmens handling börjar med att Chance ställer till med oreda vid ett bröllop. Familjen som äger husdjuren måste därefter lämna djuren på en gård som ägs av en av familjens vänner, eftersom familjen ska flytta till San Francisco. Denna familjevän, Kate, lämnar senare gården för att ta hand om sitt boskap, och lämnar då en lapp till sin granne om att han ska ta hand om djuren medan hon är borta. Han ser dock aldrig detta meddelande, och djuren lämnas ensamma. Då de tror att de har övergivits, bestämmer sig djuren för att påbörja en resa till San Francisco för att hitta tillbaka till sin familj. Resan går över Sierra Nevadas bergiga landskap, där de tre husdjuren stöter på många av de faror som finns i naturen; från björnar och bergslejon till vilda forsar och hunger. För barn (och även för vuxna) är det en gripande berättelse om hur djuren trotsar dessa faror för att komma hem till sin familj, där de hör hemma.

Sassy spelar en viktig roll genom djurens resa, bland annat genom att hon släpper Chance fri när de blir tagna till ett djurhem. Hon fungerar även som en slags ”comic relief” genom hela filmen, till exempel genom att skämta om att hon inte kan andas när hon kramas hårt av dottern i familjen efter djurens återkomst till sina ägare. Genom filmen blir det dock även tydligt hur farligt det kan vara för katter som Sassy att gå fritt utomhus. Även om det i verkligheten är osannolikt att ens utomhuskatt kommer att stöta på ett bergslejon eller en vild, strömmande fors som de måste ta sig över, finns det andra, verkliga faror som de kan utsättas för här i Sverige, som biltrafik och de saltspridare som strör salt på vägarna om vintern, som kan orsaka sprickor i katternas trampdynor. Kanske tänker de barn som har sett Den otroliga vandringen sig för en extra gång innan de bestämmer sig för att låta sin katt gå utomhus så som Sassy gjorde.

Filmen mottogs väl av både kritiker och publik, vilket sannolikt är en stor bidragande orsak till att Disney bestämde sig för att göra en uppföljare till filmen. Denna fick titeln Den otroliga vandringen 2 – På rymmen i San Francisco på svenska, och handlar återigen om att djuren måste ta sig hem efter att ha kommit bort från sin familj. Denna gång är det dock stadens faror, snarare än naturens, som står i fokus, då djuren måste ta sig från flygplatsen, genom San Francisco, och hem till sitt hus igen. Denna film mottogs dock med mer blandad kritik, och blev kanske därför den sista filmen om de tre husdjuren Sassy, Shadow och Chance.

exploore