Pelle Svanslös

Grå och vit katt

Pelle Svanslös är en känd katt från litteraturens värld. Böckerna om Pelle kom ut mellan 1939 och 1972. Författaren heter Gösta Knutsson. Böckerna om Pelle har älskats av generationer av barn och har illustrerats och filmatiserats flera gånger. Grundhistorien om en katt som är annorlunda än de andra, då hans svans blev avbiten av en råtta, och hur han blir retad. Det är en berättelse många känner igen sig i. Det är den elaka katten Måns och hans följeslagare Bill och Bull som retar den snälle Pelle och hittar på olika spratt.

Böckerna om Pelle Svanslös finns både som bilderböcker och som illustrerade kapitelböcker. Kom ihåg att på https://www.kampanjjakt.se/ hittar du bra rabattkoder till böcker. Då kan du läsa böckerna om Pelle om och om igen för barnen. Pelle Svanslös har också blivit julkalender med Björn Kjellman i rollen som Pelle. Julkalendern blev mycket populär och finns idag att köpa som dvd och blue-ray. I både böckerna och filmerna får Pelle många nya vänner, bland annat Maja Gräddnos, Gullan från Arkadien och Rickard från Rickomberg. Han blir också vän med en tax som saknar ett öra.

Kattunge som sitter utomhus

Maja Gräddnos är precis som Pelle Svanslös en snäll katt som vill andra väl. De trivs bra ihop, men självklart vill Måns sätta käppar i hjulet även där. I senare böcker blir Pelle och Maja ändå tillsammans och får tre kattungar som hittar på mycket bus och skoj. Från att i de första böckerna ha varit främst familjekatter i människohem, lever Pelle och Maja själva familjeliv i de senare böckerna.

Pelle i Uppsala

Böckerna om Pelle Svanslös utspelar sig Uppsala, närmare bestämt i kvarteren runt Övre Slottsgatan i närheten av Engelska parken och studentbiblioteket Carolina Rediviva. I dag finns det en skylt vid ett av övergångsställena utanför biblioteket med en svanslös katt som går över vägen, en blinkning till Pelle och hans fans. I Engelska parken byggdes för några år sedan en lekplats med tema Pelle Svanslös. Där kan barnen sitta i Pelles och Majas knä eller krypa in och leka i miniatyrer av de hus som förekommer i böckerna.

En brun tax

De första böckerna om Pelle handlar mycket om utanförskap, vänskap, mobbning och att snällhet vinner i längden. Senare böcker speglar främst vanligt familjeliv, till exempel i Pelle Svanslös och julklappstjuvarna från 1957. Filmatiseringarna, liksom julkalendern, handlar främst om den första tiden i Pelles liv när han kommer till Uppsala och lär känna katterna där.

Nu är det klart att SF Studios kommer att producera en ny film om Pelle Svanslös. Den kommer att vara animerad och beräknas få premiär 2019. Jon Nohrstedt som ligger bakom bland annat filmen om Björn Borg står bakom projektet. Det är ännu inte klart vilka som kommer att göra rösterna i filmen. I väntan på filmpremiären får vi fördjupa oss i böckerna. De står sig än idag med sina tidlösa historier om katten Pelle och hans strävan att bli en i Uppsalas kattgäng. Besök också gärna lekplatsen i Engelska parken i Uppsala.

exploore