Att städa när man har katt

Att städa när man har katt kan vara enkelt eller svårt. Det beror helt på hur pass städat man vill ha, och hur man städar. Här tar vi upp några tips som kan vara bra att känna till om man har katt.

Dammsugaren är en bra vän

För en kattägare är en dammsugare en riktigt bra vän. Om katten fäller, om den sprider ut sand eller om man bara behöver städa upp något den spillt ut är dammsugaren det bästa verktyget. Den som har katt har troligen dammsugaren framme under största delen av tiden. Det blir liksom inte någon chans att ställa undan den innan den behövs igen.

Flytta med katt

Om man ska flytta måste man städa lägenheten eller bostaden extra noga. Man måste se till att spis, ugn, kyl, frys och allt annat är rent. Om man har en katt gäller det att vara extra noga. Om man har fullt upp kan det vara skönt att anlita flyttstädning i kristianstad för att komma undan städningen. Då behöver man inte heller oroa sig för besiktning av den tidigare bostaden. Om någon klagar på städningen kommer städföretaget att göra om städningen eller ta striden vidare. Om man väljer att anlita ett städföretag kan det vara klokt att meddela att katt har funnits i bostaden. Då slipper allergiker rycka ut.

Ha lättstädat

Ett annat tips är att ha det lättstädat i hemmet. Det kan till exempel löna sig att inte ha massor av saker på bänkarna. Man behöver inte heller ha massor av mattor och dukar som samlar katthår. Ju mindre saker man har att flytta på när man ska städa desto mer troligt är det att man faktiskt gör det.

För att få bort eventuella bakterier med mera kan det också vara smart att se till att så många ytor som möjligt kan tvättas med ånga. Även starkare preparat kan behövas om det kommer in smittsamma kattsjukdomar eller zoonoser i bostaden.

Sopborste vid kattlådan

En katt är generellt sett mycket renlig av sig. Den håller sig ren och tvättar sig ofta. Men den tenderar att släppa en del päls. Kattlådan kan också skräpa ner ganska mycket. Den dammar ganska mycket och kattsanden kan flyga långt. Det kan vara klokt att ha en liten sopborste med skyffel precis vid kattlådan. Då kan man snabbt sopa upp utspilld sand innan den hinner sprida sig vidare i huset. Man sparar däremot en hel del sand jämfört med om man dammsugit upp den och kastat den. När sanden sopas upp kan man hälla tillbaka den i kattlådan. Genom att förhindra att kattsanden sprider sig kan man också hindra sjukdomar som annars tenderar att smitta genom kattlådor, och genom kattens avföring.

exploore