Katternas historia

Antalet katter i världen beräknas vara runt 600 miljoner katter, men vad vet du om kattens historia?

Den här artikeln handlar om kattens historia och framförallt tamkattens ursprung.

Historiska nedslag

Att egypterna hade katter och andra djur, det känner de flesta till sen tidigare. Främst hade de katterna som sällskapsdjur. Det finns tecken på att katterna skulle ha funnits ännu längre tillbaka i historien också enligt nyare uppgifter. Många av dagens tamkatter sägs härstamma ifrån en afrikansk vildkatt, den så kallade falbkatten. Den var lätt att tämja och finns fortfarande i vild form i Israel och Egypten. Sedan dess har katternas utveckling liksom människans också gått framåt. Numera kan katter generellt delas in i tre gruppen när det gäller vilken typ av katt en pratar om. De tre grupperna är naturliga, korsade och muterade.

De flesta kattraser som finns idag är ganska nya. Eftersom enbart en av de tidigare nämnda grupperna har existerat av sig själv, nämligen den naturliga. Med det menar experterna den form av katter som har avlats fram på ett naturligt sätt. Vilket de flesta katter har tillåtits göra fram till modern tid. Dock är det fortfarande vanligt att avla katter på ett naturligt sätt, men numera finns det andra sätt också. Dessutom är det också vanligt att köpa kläder till sina husdjur idag, på samma sätt som du kan köpa kläder till dig själv eller dina barn på till exempel följande hemsida för barnkläder med märken som peak performance och andra märken eller liknande sidor.

Svenska tamkatten

Den svenska tamkatten härstammar precis som nämnt tidigare också från en afrikansk katt. Det förekommer fynd av tamkatt i Sverige före medeltiden, men de är ovanliga och inte speciellt många. Under medeltiden tror experterna att katter föddes upp för sin päls också, inte bara för att de behövde sällskapsdjur eller djur som kunde jaga möss och liknande skadedjur. Idag är katten ett mycket vanligt husdjur, enligt vissa siffror är det vanligare bland svenska hushåll att de har en katt istället för en hund eller andra former av husdjur. Vad det beror på är svårt att svara på, men det är hyfsat lätt att ta hand om en katt och de kräver inte lika mycket som andra husdjur kanske gör.

Sommarkatter var vanliga i Sverige tidigare i historien, dock har den formen av sällskapsdjur minskat. Främst beror det på att det idag är mycket mer allmänt känt att katterna inte klarar sig själva på hösten utan oftast dör om de lämnas vind för våg utan ägare.

Kuriosa

Katter är historiskt omtalade djur, dels finns det en hel del skrock som kretsar kring katter och de har genom historien förknippats med mycket mystik och oförklarliga händelser. Den svarta katten förekommer ofta när folk pratar om vidskeplighet av olika slag. Katter är inom andra kulturer förknippade med tur istället för otur också.

exploore