Ta med katten på vandring

Att bege sig ut på vandring kan vara väldigt kul. Personer med husdjur tar gärna med sig djuren ut på fjället eller vandringsleden, dock gäller detta främst hundar. Men det är lika möjligt att ta med sig katten ut på vandring om du så önskar. Så länge du förbereder dig på rätt sätt och planerar vandringen noga.

Utrustningen

Hur mycket du bör ta med dig på vandringen beror på var du ska vandra samt hur länge du bestämt dig för att vara borta. När du tar med dig katten på vandring kan det vara bra ifall du har en sele och koppel till den. Trots att katten kan gå lös rätt bra, är det säkrare att du har ett koppel om ni kommer gå på mer trafikerade leder. Vatten och mat är även en viktig sak att du packar med dig, speciellt om ni ska vara ute en längre tid.

Till dig själv är det viktigt att du tar med dig mat, vatten, extra kläder, första hjälpen-låda och så vidare. Ska ni övernatta måste du bestämma ifall ni ska sova i tält eller hyra stuga. Väljer du tält, vilket är bäst när du har djur eftersom de inte alltid får vistas i stugor, behöver du även sovsäck och liggunderlag. Det finns lätta och bekväma liggunderlag som inte tar så stor plats i packningen.

Börja med kortare vandringar

Om du aldrig gått på vandring med katter tidigare är det bra om du börjar smått. Det händer att du kommer stöta på joggare, hundar, andra vandrare och så vidare. En kortare vandring kommer göra katten mer van med allt detta. Det kommer även hjälpa din katt att bli van att gå med en sele ifall den inte har gjort det tidigare. Vissa katter lägger sig ner så fort de har någonting som sitter fast runt sin kropp. Ett tips är att ta med en liten leksak på ett snöre som du drar efter dig. Förhoppningsvis kommer katten börja jaga denna och glömma bort att den har en sele på sig.

När vandringarna börjar bli längre och längre är det viktigt att du tar regelbundna pauser så katten får vila tassarna. Det kan även vara smart att du har en ryggsäck där katten får plats. På så sätt kan du bära den emellanåt. Det finns speciella ryggsäckar som har plats för djur, men katter har väldigt bra balans, vilket innebär att de kan många gånger sitta uppe på en vanlig vandringsryggsäck.

exploore